T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Yunuseli Hacı Naciye Kanalıcı Ortaokulu

Rehberlik Nedir?

Rehberlik nedir biliyor muyuz?

 

 31-10-2018

REHBERLİK NEDİR ? 

Rehberlik; bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli bir uyum sağlaması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için, ilgili kişilerce yürütülen hizmetlerdir.

 

KİMLERE YÖNELİKTİR ?

  

31-10-2018 

 

HANGİ KONULARDA YARDIM  ALABİLİRİM?

Eğitsel Rehberlik          

Çocuğun eğitsel gelişim alanında ona belli yeterlilikler kazandırmak, öğrenmesini kolaylaştırmak, karşılaştığı güçlükleri gidermesine yardımcı olmak ve böylece uygun ve etkin öğrenme ortamı oluşturmaya yönelik hizmetlere "eğitsel rehberlik" denir.

 

Eğitsel başarı, okula uyum, ders çalışma alışkanlıkları, motivasyon, sınav kaygısı, problem çözme, başarı kimliği, alan seçimi, dal seçimi...... vb konular eğitsel rehberliğin yardımcı olabileceği konulardır.

   

 

 

Kişisel Rehberlik            

Kişisel-Sosyal rehberlik, öğrencinin kendini tanıması, kendini ve başkalarını anlaması, güçlü ve zayıf yönleriyle kendini kabul etmesi ve geliştirmesi, kendine güvenen, kişiler arası ilişkilerde becerikli, kişisel ve sosyal yönden dengeli ve uyumlu bir birey olarak yetişmesine yönelik hizmetleri kapsar. Kişisel rehberlik, bireyin kendisiyle ilgili, her türlü kişisel problemlerinin çözümüne yönelik yapılan yardım hizmetlerini kapsar.

 Korkular, kaygılar, özgüven, öz yeterlik, stres, duyguların yönetimi, kendini kabul, benlik imajı, sosyalleşme, sosyal rahatlık......vb. konular kişisel rehberliğin yardımcı olabileceği konulardır.

 

 

Mesleki Rehberlik                  

Bireylerin çeşitli meslekleri tanımaları, kendi ilgilerine, yeteneklerine ve ihtiyaçlarına uygun işleri /meslekleri seçmeleri, benimsemeleri, seçtikleri mesleğe hazırlanmaları ve mesleki yönden gelişmeleri konusunda yapılan yardımlara   "mesleki rehberlik" denir.

 

Üst öğrenim kurumları , meslek seçme , sınavlar , hedef belirleme, kariyer planlama, karar verme vb. konular mesleki rehberliğin yardımcı olabileceği konulardır.

 

 

31-10-2018

 

YANLIS   BİLİNENLER           

                                                                      

  • Rehberlik Servisinden  Sadece Problemli Öğrencilerin Yardım Aldığı Düşüncesi Çok Yanlıştır . Tüm öğrenciler Rehberlik Servisinden Destek Alabilir.

 

  • Rehberlik Servisi Bireyin Yerine Karar Vermez. Bireyin İlgi Yetenek ve Kişilik Özelliklerinin Farkına Varmasını Sağlayarak Doğru Karar Vermesine Yardımcı Olur.

 

 

  • Rehber Öğretmen Bireyin Problemini Çözmez . Sadece Öğrencinin Problem Çözme Becerisini Geliştirmeye Çalışır.

 

  • Rehberlik Servisi Disiplini Sağlama , Öğrencileri Yargılama ve Cezalandırma Yeri Değildir.

 

 

31-10-2018 

 

 REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURU

 Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin serbestçe başvurabileceği bir birimdir. Rehberlik servisinden yararlanmanın herhangi bir prosedürü yoktur. Fakat randevu almak hizmetin daha etkin ve planlı yapılmasını sağlamak içindir.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.10.2018 - Güncelleme: 20.01.2023 10:29 - Görüntülenme: 820
  Beğen | 7  kişi beğendi